La dependència és l’estat en el què es troben les persones que per diferents motius com l’edat, una malaltia o discapacitat, han perdut la seva autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial. Dificultant així el desenvolupament de les activitats bàsiques de la vida diària.

Per aquest motiu, necessiten atenció, assistència i ajuda d’una altra persona, popularment conegut com a cuidador.

Quan una persona rep el reconeixement de la dependència, podrà optar a prestacions econòmiques i de serveis públics o privats.

A totes aquelles persones amb el grau de dependència reconegut residents a Catalunya.

Per a aquelles persones nouvingudes, hauràn de tenir un mínim de cinc anys de residència a Espanya, i al menys dos anys a territori català per a poder accedir a aquest servei i/o prestació.

S’han de seguir diverses passes per a arribar a aconseguir aquesta valoració que ens determinarà si tenim o no grau de dependència, i quin grau se’ns otorga:

Presentant la sol·licitud

Cal presentar una sol·licitud que serà valorada des dels Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD).

Són necessaris diversos documents per a realitzar la sol·licitud de la dependència, com les dades bancàries, un informe de salut original, entre d’altres.

Un/a professional d’aquests serveis es posarà en contacte amb el mateix usuari o amb el seu familiar de referència per a acordar dia i hora per a realitzar una visita domiciliària.

Resposta de l’Administració

Després d’aquesta petita entrevista, els Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD) emetran la resolució de reconeixement, donant com a resultat “no grau”, “grau I, II o III”.

Rebre l’ajut

Els serveis socials (treballador/a social) et concertaran una entrevista per a elaborar el teu Programa Individual d’Atenció (PIA), que establirà els serveis i prestacions adequades a la teva situació.

A través del Programa Individual d’Atenció (PIA), podrem saber a quines prestacions podrem accedir com a usuari, les quals depenen del grau de dependència atorgat, situació econòmica i familiar, i disponibilitat i cartera de serveis del teu lloc de residència.

Les prestacions de servei s’ofereixen a través de centres de la Xarxa Pública de Serveis Socials (centres i serveis públics o privats concertats acreditats) i depenen de cadascun d’ells.

Les prestacions econòmiques poden ser vinculades al servei, destinades per a la cura de l’entorn familiar i l’ajut a les persones cuidadores no professionals, o per l’assistència personal.

Sol·licita informació

Deixa’ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu

Nom i cognoms
Telèfon
Codi postal
Correu electrònic

!El formulari s’ha enviat correctament!
Ha ocorregut algun error en enviar el formulari. Si us plau, revisa de nou tots els camps.
Desplaça cap amunt